Zapiekana enchilada z wołowiną, awokado, śmietaną, pomidorem i papryczkami jalapeno

30 min

Łatwy

30 min

Jeden z najbardziej wyczekiwanych przepisów w końcu w jadłospisie! Enchilada, czyli dobrze znane z wielu przepisów chili con carne – wołowina z czerwoną fasolą w pomidorach z aromatycznymi, meksykańskimi przyprawami – zawinięte i zapieczone w pszennych plackach tortilli. Choć ilość obcobrzmiących nazw jest tu spora, ten przepis przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi pysznego obiadu. Soczysta, konkretna wołowina z chrupiącymi plackami i pysznymi oraz dobrze znanymi dodatkami to sposób na udany meksykański obiad w 30 minut!

Krok po kroku:

  1. Podsmaż cebulę, czosnek oraz mięso.
  2. Dodaj pomidory, czerwoną fasolę, przyprawy oraz zredukuj sos.
  3. Sos zawiń w placki, przełóż do naczynia i zapiecz ok. 10 minut.
  4. Przygotuj dodatki: awokado, pomidora, sałatę i czerwoną cebulę.
  5. Podawaj układając dodatki na zapieczonych plackach z farszem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gorczyca, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mielona wołowina

Tortilla pszenna

Pomidory w puszce

Fasola konserwowa

Śmietana 18%

Pomidor

Sałata lodowa

Awokado

Papryczki jalapeno

Czerwona cebula

Czosnek

Limonka

Cebula kostka

Przyprawy



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

886

Tłuszcze [g]

25

Węglowodany [g]

81

Białko [g]

48

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Duża patelnia
Piekarnik
Naczynie żaroodporne

Potrzebujesz

Olej
Sól i pieprz