Wygoda gotowania

Wege tacosy z szarpanym jackfruitem w sosie BBQ, śmietanowym kremem z awokado i chrupiącymi dodatkami

30min

Wege

Łatwy

30min

To danie zupełnie Cię zaskoczy! Jego głównym składnikiem będzie… owoc drzewa bochenkowego! Ostatnio szerzej znany pod angielską nazwą jackfruit, który staje się coraz popularniejszym produktem wegetariańskiej kuchni i świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa. Łatwo przyrządzisz go na patelni w sosie BBQ i podasz w tortillach do tacos, które wypełnisz kawałkami ananasa, chrupiącej czerwonej kapusty, cebulki, pomidora oraz zmiksowanego ze śmietaną awokado. Całość jest łatwa w przygotowaniu, wyśmienita i od razu znajdzie się wśród Twoich ulubionych obiadów!

Krok po kroku:

  1. Jackfruita odsącz, opłucz, osusz, a następnie podsmaż na patelni, podlej wodą, duś 10-12 minut, a następnie podziel widelcem na mniejsze kawałki, odparuj nadmiar wody i połącz z sosem BBQ.
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe dodatki – posiekaj w piórka kapustę, pokrój ananasa, pomidora i cebulkę.
  3. Przygotuj krem z awokado – awokado zmiksuj w blenderze wraz ze śmietaną, sokiem z limonki i świeżą kolendrą.
  4. Placki podgrzej, przesmaruj kremem z awokado, wyłóż szarpanym jackfruitem w sosie BBQ i pozostałymi dodatkami.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gorczyca, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Puszka krojonego jackfruita

Placki tortilli z mąki kukurydzianej

Ananas konserwowy

Limonka

Kapusta czerwona

Pomidor

Cebula żółta

Śmietana 18%

Świeża kolendra

Przyprawy



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

579

Tłuszcze [g]

18

Węglowodany [g]

91

Białko [g]

12

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Patelnia z przykrywką
Patelnia na placki
Blender/malasker

Potrzebujesz

Olej
Sól i pieprz