Wygoda gotowania

Szaszłyki z kurczakiem w glazurze Teriyaki z kokosowo-limonkowym ryżem, surówką i świeżym ogórkiem

25 min

Łatwy

25 min

Soczyste i aromatyczne szaszłyki z udka kurczaka w czosnkowej marynacie z wyjątkową glazurą z miodu i słodko-pikantnego sosu Teriyaki to przepis na udany obiad. Znajdziesz tu także ryż jaśminowy w nowej wersji – z dodatkiem startej skórki z limonki i ananasa, które nadadzą mu słodko-kwaśnego aromatu. Wraz z chrupkim ogórkiem i surówką całość stworzy aromatyczny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Krok po kroku:

  1. Paski z kurczaka ponabijaj na patyczki. Połącz miód z sosem teriyaki, nasmaruj nim szaszłyki i piecz je ok. 20-25 minut.
  2. Zetrzyj skórkę z limonki i podsmaż na maśle, dodaj ryż, zalej wodą a pod koniec gotowania dodaj ananasa.
  3. Surówkę połącz z majonezem, a ogórka pokrój w plasterki.
  4. Do podania drobno posiekaj dymkę i wraz z sezamem obsyp nią przygotowane szaszłyki.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: soja, gluten, sezam gorczyca.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z udka kurczaka krojony w paski w przyprawach

Ryż jaśminowy

Ananas konserwowy

Czerwona kapusta

Ogórek

Sos Teriyaki

Miód

Limonka

Majonez

Sezam

Dymka

Patyczki do szaszłyków



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

804

Tłuszcze [g]

40

Węglowodany [g]

70

Białko [g]

36

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Garnek

Potrzebujesz

Masło
Sól i pieprz