Słoneczna paella z kiełbaską chorizo, kurczakiem i pomidorkami

25min

Łatwy

25min

Przenieś się z nami do słonecznej Hiszpanii i spróbuj naszej pysznej paelli z chorizo, kurczakiem, pomidorkami i żółtą papryką, którą przyrządzisz w mniej niż 30min we własnej kuchni!

Krok po kroku:

  1. Chorizo wyłóż na zimną, suchą patelnię. Gdy wytopi się tłuszcz – dodaj kurczaka.
  2. Paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę lub cienkie paski. Zagotuj 300ml wody i połącz z bulionem.
  3. Gdy kawałki kurczaka nabiorą koloru, dodaj na patelnię cebulę oraz pokrojoną paprykę. Wsyp na patelnię ryż, wymieszaj i zalej bulionem tak, by przykrył całą zawartość patelni. Przykryj przykrywką i zmniejsz ogień, by ryż powoli wchłonął wodę.
  4. Podawaj całość, gdy ryż będzie miękki, z przekrojonymi pomidorkami, posiekaną natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka krojony w kostkę

250g

Kiełbasa chorizo

Ryż basmati

Papryka żółta

Cebula kostka

Pomidorki

Natka pietruszki

Cytryna

Bulion warzywny



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

547

Tłuszcze [g]

11

Węglowodany [g]

58

Białko [g]

47

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Duża patelnia z przykrywką

Potrzebujesz

Sól i pieprz