Schaby w miodowo-cytrynowej glazurze z pieczonymi marchewkami i tłuczonymi ziemniakami

30 min

Łatwy

30 min

Czy są tu fani kotletów schabowych? A tacy znudzeni panierką z bułki tartej? A może by tak spróbować urozmaicić klasyczny polski obiad: zostawić najlepsze puree z gotowanych ziemniaków, ale dodać do mięsa miodowo-cytrynową glazurę, a zamiast zwykłej surówki – pieczone talarki z marchewki? Gwarantujemy oryginalny smak schabów, który pozytywnie Was zaskoczy!

Krok po kroku:

  1. Marchewki pokrój i upiecz w piekarniku.
  2. Ugotuj ziemniaki.
  3. Schaby obsmaż, a gdy nabiorą koloru – zdejmij je z patelni i przygotuj na niej glazurę. Dodaj ponownie mięso.
  4. Ugotowane ziemniaki utłucz na puree z odrobiną masła i mleka.
  5. Do podania obsyp schaby posiekaną natką pietruszki.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Schab wieprzowy

300g

Ziemniaki obrane

350g

Marchew

Miód

Cytryna

Natka pietruszki



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

447

Tłuszcze [g]

6

Węglowodany [g]

62

Białko [g]

41

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Duża patelnia z przykrywką
Garnek na ziemniaki

Potrzebujesz

Olej
Masło
Mleko
200ml wrzątku