Risotto z chorizo, pieczonym pomidorem, czarnymi oliwkami, grana padano i pietruszką z czosnkiem w oliwie

25 min

Łatwy

25 min

Obiad, który może przywoływać restauracyjne skojarzenia, a tak naprawdę opiera się o najbardziej letnim warzywie, jakim jest pomidor! W tej niecodziennej wersji upieczesz pomidora w całości, hojnie skrapiając go oliwą i obsypując oregano oraz podasz z ulubionym risotto z dodatkiem kiełbaski chorizo. Całość wykończysz siekaną z czosnkiem natką pietruszki z oliwą i czarnymi oliwkami. Brzmi i wygląda wykwintnie, a przygotujesz je w tylko kilku prostych krokach.Krok po kroku:

  1. Pomidory opłucz, skrop oliwą, oprósz oregano i piecz ok. 20 minut
  2. Usmaż chorizo i kawałki piersi z kurczaka.
  3. Przygotuj risotto podsmażając cebulę i ryż, a następnie podlewając bulionem.
  4. Posiekaj natkę pietruszki z czosnkiem i połącz z 2-3 łyżkami oliwy.
  5. Do podania zetrzyj grana padano, obsyp oliwkami i podawaj z upieczonym pomidorem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka krojony w kostkę

Chorizo

Ryż arborio

Cebula kostka

Pomidor malinowy

Oliwki czarne

Grana padano

Czosnek

Natka pietruszki

Bulion warzywny

Oregano



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

448

Tłuszcze [g]

20

Węglowodany [g]

8

Białko [g]

54

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Naczynie żaroodporne
Patelnia
Garnek

Potrzebujesz

Oliwa
Masło
Sól i pieprz