Paella dorsz & chorizo z domowym sosem a’la aioli

30min

Łatwy

30min

Paella z owocami morza to niezwykle popularne danie na rodzinny obiad w Hiszpanii. My postanowiliśmy przenieść je i na nasze, polskie stoły, w wersji z dorszem i kiełbaską chorizo. W roli dodatków, oprócz ryżu oczywiście, czerwona papryka, groszek oraz nieoczywisty sos a`la aioli – uwierzcie, że pasuje tu świetnie!

Krok po kroku:

  1. Na patelni podsmaż pokrojone w plasterki chorizo. Dodaj cebulę i paprykę.
  2. Dodaj groszek i ryż. Zalej całość bulionem i przykryj przykrywką.
  3. Gdy ryż wchłonie połowę wody, połóż na nim kawałki ryby. Ponownie przykryj.
  4. Przygotuj sos aioli.
  5. Do podania posyp całość posiekaną natką pietruszki i skrop cytryną.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: jaja, gorczyca.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Polędwica z dorsza

300g

450g

Chorizo

Ryż basmati

Papryka czerwona

Cebula

Groszek

Cytryna

Majonez

Papryka wędzona



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

685

Tłuszcze [g]

25

Węglowodany [g]

63

Białko [g]

42

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Duża patelnia z przykrywką

Potrzebujesz

Oliwa
Sól i pieprz