Wygoda gotowania

Orechiette z włoskim Salami Spianata Piccante, pomidorami, burratą i bazyliowym pesto

20min

Łatwy

20min

To danie to prawdziwa bomba smaków, w której znajdziesz mnóstwo autentycznych włoskich dodatków! Podstawę tego obiadu stanowi wyjątkowy włoski makaron orechiette, który charakterystyczny jest głównie dla południowego regionu Apulia. Następnie znajdziesz tu gęsty, pomidorowy sos z dodatkiem wyjątkowego pikantnego salami, a na sam koniec wykończysz je przepysznym, delikatnym i kremowym serkiem burrata i kleksami bazyliowego pesto. Sprawdzi się idealnie na bezstresowy wieczór, jako niespodzianka dla gości, lub po prostu jako pyszny obiad dla Twoich domowników! Spróbuj koniecznie!Krok po kroku:

  1. Salami pokrój w paski i podsmaż wraz z szalotką, czosnkiem i oregano, a następnie dodaj pomidory w puszce i gotuj 10-12 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Ugotuj i odcedź makaron, a następnie zanurz i obtocz w przygotowanym sosie.
  3. Wyłóż na talerze, obsyp grana padano, a kulkę burraty podziel w dłoniach i wyłóż na makaron. Skrop bazyliowym pesto i udekoruj listkami świeżej bazylii.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, orzechy, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


100g

200g

Salami Spianata Piccante

Makaron Orechiette

Ser Burrata

Pomidory w puszce Mutti

Pesto bazyliowe

Szalotka

Czosnek

Grana padano

Świeża bazylia

Oregano



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

690

Tłuszcze [g]

26

Węglowodany [g]

78

Białko [g]

35

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Duża patelnia
Durszlak

Potrzebujesz

Oliwa
Sól i pieprz