Wygoda gotowania

Makaron orechiette w sosie pomidorowym z boczkiem i burratą

20min

Nowa receptura!

Łatwy

20min

Obiadek w autentycznym stylu jak na południu Włoch! Znajdziesz tu wyjątkowy makaron orechiette, którego w kształcie przypominającym uszka (stąd też nazwa – orecchie, czyli uszy), które niczym miniaturowe miseczki łapią każą porcję sosu, dzięki czemu każdy kęs jest pełen smaku! W tej wersji przyrządzisz je w pomidorowym sosie z boczkiem (co dodatkowo podkreśla włoski charakter dania) oraz z dodaktiem wyśmietnitego sera burrata – którego kremowy środek rozleje się po całym daniu. Wraz z listkami świeżej bazylii stworzą pyszne, intensywne w smaku danie, które przeniesie Cię na włoskie, południowe wakacje!Krok po kroku:

  1. Przygotuj sos z boczku, cebuli, oregano i pomidorów z puszki.
  2. Ugotuj makaron, a następnie odcedź i obtocz w przygotowanym sosie.
  3. Zetrzyj grana padano, wyłóż makaron na talerze, a burratę podziel w dłoniach i wyłóż na makaron. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i udekoruj świeżą bazylią.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Boczek wędzony

Makaron orechiette

Pomidory w puszce Mutti

Cebula kostka

Czosnek

Świeża bazylia

Grana padano

Oregano

Ser burrata



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

870

Tłuszcze [g]

47

Węglowodany [g]

78

Białko [g]

31

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Duża patelnia
Durszlak

Potrzebujesz

Oliwa
Sól i pieprz