Wygoda gotowania

Kurczak po kijowsku z serem, masłem pietruszkowo-czosnkowym, gotowanym brokułem i tłuczonymi ziemniakami

25 min

Łatwy

25 min

Kotlet po kijowsku, czyli właściwie pierwowzór dobrze znanego w Polsce de volaille’a. Rozbita, delikatna pierś z kurczaka w chrupiącej panierce i z wypływającym ze środka pietruszkowo-czosnkowym masełkiem oraz dodatkowo podkręcona rozpływającym się serem Gouda. W tej wersji trzymającej się oryginału, czyli podawane z ziemniakami oraz delikatnymi, dopełniającymi całość różyczkami brokuła.

Krok po kroku:

  1. Ugotuj ziemniaki oraz brokuły.
  2. Przygotuj masło pietruszkowo-czosnkowe łącząc ze sobą masło, pietruszkę oraz czosnek.
  3. Kotlety z piersi rozbij, wyłóż na środek słupki sera, kawałki masła i obsmaż na patelni, a następnie dopiecz w piekarniku.
  4. Do podania utłucz ziemniaki.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Kotlety z piersi kurczaka

350g

550g

Ziemniaki obrane

350g

550g

Brokuł

Bułka tarta

Ser gouda

Czosnek

Natka pietruszki

Masło



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

628

Tłuszcze [g]

29

Węglowodany [g]

45

Białko [g]

50

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Patelnia
Piekarnik
Papier do pieczenia
Tłuczek do ziemniaków
Tłuczek do mięsa

Potrzebujesz

Olej
Jajko
Sól i pieprz