Domowe falafelki na sałatce w greckim stylu z oliwkami, jogurtem i lawaszem

30 min

Wege

Łatwy

30 min

Jedno z bardziej znanych na świecie dań kuchni Tureckiej debiutujące w obiadowej formie w składnikach na obiad! Domowe falafelki, czyli kuleczki z cieciorki z natką pietruszki, które raz-dwa przyrządzisz w swojej kuchni, a wraz z sałatką w greckim stylu i pszennym plackiem stworzą smaczną, śródziemnomorską odskocznię od obiadowej nudy.

Krok po kroku:

  1. Zmiksuj cieciorkę wraz z czerwoną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i skórką z cytryny, a następnie uformuj w kulki i piecz ok. 20-25 minut.
  2. Przygotuj składniki na sałatkę – ogórka, pomidorki, czerwoną cebulę oraz oliwki i ser typu feta.
  3. Podgrzej pszenne placki i podawaj z kleksem jogurtu, papryczkami i skropione oliwą, gdy falafelki będą gotowe.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Cieciorka

Placek lawasz

Szpinak

Papryczki piklowane

Oliwki

Ogórek

Ser typu feta

Jogurt typu greckiego



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

728

Tłuszcze [g]

22

Węglowodany [g]

100

Białko [g]

28

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Blender (najlepiej z malakserem)
Patelnia

Potrzebujesz

Oliwa
Łyżka mąki pszennej