Czosnkowo-miodowe pałki z kurczaka z piekarnika z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty

30 min

Łatwy

30 min

Danie, w którym pierwsze skrzypce zagra duet w postaci pieczonych pałek z kurczaka – w klasycznych przyprawach, oblanych wyjątkowym połączeniem w postaci czosnku, masła i nadającej słodyczy miodu – i świeżej, chrupiącej suróweczki z młodej kapusty z koperkiem i sokiem z cytryny. W takim zestawieniu można dodać jedynie ugotowane, młode ziemniaczki i delektować się pysznym mięskiem ze słodkawą, przypieczoną skórką i doskonałą chrupiącą surówką.

Krok po kroku:

  1. Na maśle podsmaż czosnek, dodaj miód, podgrzej, wymieszaj i oblej nimi pałki z kurczaka – piecz ok. 25-30 minut.
  2. Ziemniaki ugotuj do miękkości.
  3. Młodą kapustę drobno posiekaj, zetrzyj marchew i drobno posiekaj koperek. Kapustę osól, ugnieć dłońmi, by wypuściła sok, dodaj pozostałe składniki oraz sok z cytryny, łyżkę białego cukru, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  4. Ugotowane ziemniaki podawaj z łyżeczką masła.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Pałki z kurczaka w przyprawach

Młode ziemniaki

Cytryna

Młoda kapusta

Miód

Marchew

Koperek

Czosnek



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

583

Tłuszcze [g]

24

Węglowodany [g]

47

Białko [g]

37

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Garnek
Tarka

Potrzebujesz

Olej
Masło
Łyżka białego cukru
Sól i pieprz