Chrupiący łosoś pod pietruszkowo-cytrynowym sosem z warzywnymi frytkami i kaszą bulgur

25 min

Ryba

Łatwy

25 min

Łosoś w chrupiącej panierce z panko i tartym serem i aksamitnym pietruszkowo-cytrynowym sosem to pomysł na obiadową ekstrawagancję do przyrządzenia w kilku prostych krokach! Znajdziesz tu lekką kaszę bulgur, łososia w niespotykanej odsłonie i warzywnymi frytkami z piekarnika. Całość połączona łatwym w przyrządzeniu śmietanowym sosem na bazie soku i skórki z cytryny z natką pietruszki. Pycha!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj kaszę.
  2. Warzywa pokrój w słupki, a łososia obtocz w jajku i panierce z panko i tartego grana padano. Piecz 20-25 minut.
  3. W rondelku przygotuj sos łącząc skórkę cytrynową, natkę pietruszki, czosnek i śmietankę. Gotuj 7-8 minut, aż zgęstnieje.
  4. Podawaj polewając przygotowanym sosem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, ryby, jaja.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z łososia atlantyckiego

300g

450g

Kasza bulgur

150g

240g

Cukinia

Marchew

Pietruszka

Śmietanka 30%

Natka pietruszki

Cytryna

Czosnek

Panko

Grana padano



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

745

Tłuszcze [g]

32

Węglowodany [g]

97

Białko [g]

46

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Garnek

Potrzebujesz

Jajko
Masło
Olej
Sól i pieprz