Wygoda gotowania

Bowl z domowymi falafelami, sałatką, hummusem, kaszą bulgur, oliwkami i sosem czosnkowym

20

Wege

Łatwy

20

Obiadek w wege stylu inspirowany bliskowschodnimi klimatami. Z zaskakujących dodatków znajdziesz tu przede wszystkim samodzielnie przygotowane, domowe falafele, czyli aromatyczne kotleciki z suszonej ciecierzycy oraz bobu! To znany klasyk kuchni świata, który oczaruje Cię już pierwszym kęsem, a wraz z pysznymi, dobrze znanymi dodatkami – domowym hummusem, świeżą i chrupiącą sałatką z ogórka, cebulki, natki i pomidorków oraz niezastąpionego sosu czosnkowego – stworzą doskonałe danie, które świetnie sprawdzi się też jako lunch box do pracy!

Uwaga – mieszanka do falafeli wymaga namoczenia w ciepłej wodzie na 30 minut przed smażeniem – ale w tym czasie możesz już zacząć przygotowywać pozostałe składniki.

Krok po kroku:

  1. Mieszankę na falafele namocz w ciepłej wodzie, wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe dodatki – sałatkę, hummus, sos czosnkowy i kaszę bulgur.
  3. Na koniec z napęczniałej mieszanki uformuj kotleciki, usmaż na hojnych 3-4 łyżkach oleju i podawaj z przygotowanymi dodatkami!

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: sezam, mleko, jaja, gorczyca.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


1

2

Suszona mieszanka do falafeli

Kasza bulgur

Cieciorka konserwowa

Oliwki czarne

Pasta Tahini

Cytryna

Ogórek

Czerwona cebula

Pomidorki

Czosnek

Natka pietruszki

Baza do sosu czosnkowego



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

758

Tłuszcze [g]

43

Węglowodany [g]

69

Białko [g]

20

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Patelnia
Garnek
Blender/malakser

Potrzebujesz

Olej
Oliwa
Sól i pieprz