Obiadek w wege stylu inspirowany bliskowschodnimi klimatami. Z zaskakujących dodatków znajdziesz tu przede wszystkim samodzielnie przygotowane, domowe falafele, czyli aromatyczne kotleciki z suszonej ciecierzycy oraz bobu! To znany klasyk kuchni świata, który oczaruje Cię już pierwszym kęsem, a wraz z pysznymi, dobrze znanymi dodatkami – domowym hummusem, świeżą i chrupiącą sałatką z ogórka, cebulki, natki i pomidorków oraz niezastąpionego sosu czosnkowego – stworzą doskonałe danie, które świetnie sprawdzi się też jako lunch box do pracy!
Uwaga – mieszanka do falafeli wymaga namoczenia w ciepłej wodzie na 30 minut przed smażeniem – ale w tym czasie możesz już zacząć przygotowywać pozostałe składniki.
Krok po kroku:
- Mieszankę na falafele namocz w ciepłej wodzie, wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
- W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe dodatki – sałatkę, hummus, sos czosnkowy i kaszę bulgur.
- Na koniec z napęczniałej mieszanki uformuj kotleciki, usmaż na hojnych 3-4 łyżkach oleju i podawaj z przygotowanymi dodatkami!
Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.
Alergeny: sezam, mleko, jaja, gorczyca.
Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.