22 czerwca 2021

Przepis na letni kompot rabarbarowo-truskawkowy

Rabarbarowo-truskawkowy kompot to 1-szy z kompotów, który wylądował w ofercie, jako letni dodatek do obiadów. Poniżej przepis jak go przyrządzić:

W zestawie znajdziesz:

  • Rabarbar
  • Truskawki
  • Jabłko
  • Gruszka
  • Mięta

Przygotuj:

  • Duży garnek
  • 2-3 łyżki cukru wg uznania
  • ok. 1750ml wody

Krok po kroku:

  1. Owoce opłucz. Rabarbar pokrój na kawałki o długości 3-4cm, jabłko i gruszkę pokrój na ćwiartki wydrążając gniazda. Z truskawek wykrój szypułki.
  2. Do garnka odmierz ok. 1750ml wody, dodaj owoce (bez truskawek) i zagotuj.
  3. Gdy woda będzie wrzeć dorzuć truskawki, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Dodaj 2-3 łyżki cukru według własnego uznania, a następnie pozostaw do wystudzenia.
  4. Po wystudzeniu odcedź owoce zachowując te najmniej rozgotowane i przelej kompot do dzbanka. Podawaj schłodzony z kostkami lodu i listkami mięty.
    Po przyrządzeniu przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu kolejnych 4-5 dni.

 

Jak zamawiać składniki na kompoty?

Składniki z przepisem na kompoty dołączają do sezonowe letniej oferty i będą dostępne do odwołania. Zamawiać można pisząc do nas na FB, IG lub na mail kontakt@fullspoon.pl podając nr swojego zamówienia i opłacając przelewem.
Składniki z przepisem na kompot rabarbarowo-truskawkowy: 11zł na ok. 1,75l kompotu.

Kolejne odsłony letnich kompotów w nadchodzących tygodniach.

Tematy, które mogę Cię zainteresować