Wygoda gotowania
7 lipca 2021

Przepis na letni kompot czereśniowo-śliwkowy

Czereśniowo-śliwkowy kompot to 2-gi z kompotów, który wylądował w ofercie, jako letni dodatek do obiadów. Poniżej przepis jak go przyrządzić:

W zestawie znajdziesz:

  • Czereśnie
  • Śliwki
  • Brzoskwinie

Przygotuj:

  • Duży garnek
  • 2-3 łyżki cukru wg uznania
  • ok. 1750ml wody

Krok po kroku:

  1. Owoce opłucz. Śliwki i brzoskwinie przekrój na połówki i wydrąż pestki. Z czereśni oderwij szypułki. Pestki pozostaw w środku.
  2. Do garnka odmierz ok. 1750ml wody, dodaj owoce i zagotuj.
  3. Gdy woda będzie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Dodaj 2-3 łyżki cukru według własnego uznania, a następnie pozostaw do wystudzenia.
  4. Po wystudzeniu odcedź owoce zachowując te najmniej rozgotowane i przelej kompot do dzbanka. Podawaj schłodzony z kostkami lodu.
    Po przyrządzeniu przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu kolejnych 4-5 dni.

 

Jak zamawiać składniki na kompoty?

Składniki z przepisem na kompoty dołączają do sezonowe letniej oferty i będą dostępne do odwołania. Zamawiać można pisząc do nas na FB, IG lub na mail kontakt@fullspoon.pl podając nr swojego zamówienia i opłacając przelewem.
Składniki z przepisem na kompot czereśniowo-śliwkowy: 13zł na ok. 1,75l kompotu.

Tutaj podejrzysz przepis na kompot rabarbarowo-truskawkowy.

Kolejne odsłony letnich kompotów w nadchodzących tygodniach.

Tematy, które mogę Cię zainteresować