Wygoda gotowania
16 kwietnia 2021

Jakie składniki znaleźć w swojej kuchni?

Czyli garść podstawowych produktów, które trzeba mieć w swojej kuchni, by gotować z dostarczanymi przez nas składnikami na obiad.

 

  • Sól i pieprz. Wszystkie pozostałe przyprawy zawsze będą dołączone do zestawu. Sól i pieprz to jedyne, których nie znajdziesz w naszych zestawach. Doprawiaj potrawy solą i pieprzem według własnego smaku – używaj swojej ulubionej soli kuchennej i nie będzie tu większej różnicy, czy użyjesz klasycznej białej soli, himalajskiej czy morskiej. Używaj klasycznego, czarnego pieprzu, ale dla urozmaicenia niektórych przepisów możesz używać też pieprzu kolorowego, czosnkowego lub cytrynowego. Wszystko wedle Twojego gustu!

 

  • Olej, oliwa, masło. Tłuszcze do smażenia czy pieczenia potrzebne są w większości przepisów. Do smażenia czy pieczenia używaj przede oleju rzepakowego. Często przyda się też masło jako dodatek do ziemniaków, czy do niektórych smażonych mięs, by podkreślić ich smak. W swojej kuchni miej też oliwę z oliwek jako dodatek do niektórych sałat czy makaronów. Końcowy smak potrawy może różnić się w zależności od typu i marki oliwy jakiej używasz, nie mniej efekt końcowy na pewno będzie równie pyszny!

 

  • Jajka. Nieodzowny element przepisów z panierką, kotletów mielonych, ale też niektórych azjatyckich dań jak np. pad thai czy bibimbap. Póki co jajek nie dołączamy do naszych zestawów, dlatego zawsze warto mieć kilka sztuk w lodówce. W każdym przepisie oraz w opisie na stronie znajdziesz informację, jakie półprodukty są wymagane do przyrządzenia danego obiadu, tam też znajdziesz informację, czy jajko jest niezbędne w danym przepisie.

 

  • Mleko. Odrobina mleka przyda się do tłuczonych ziemniaków, a czasem również do przepisów z panierką.

 

  • Mąka. Potrzebna do niektórych przepisów. Miej w swoich zasobach 2-3 czubate łyżki, a te z pewnością wystarczą Ci, gdy będą potrzebne np. do zagęszczenia sosu czy oprószenia mięsa/ryby przed smażeniem.

 

  • Woda. Składnik, który z pewnością znajdziesz w swojej kuchni! Obowiązkowa nie tylko do gotowania, ale często również do sosów. Do jej odmierzania przyda się miarka lub waga kuchenna. 1ml wody to jednocześnie jej 1g.

 

Składniki na obiad zamówisz klikając tutaj: www.fullspoon.pl/zamowienie

Kolejna część w przyszłym tygodniu!

Tematy, które mogę Cię zainteresować