21 kwietnia 2021

Jakie składniki warto dokupić, by podkreślić smak niektórych obiadów?

Składniki, bez których część naszych przepisów się nie obejdzie, znajdziesz w poprzednim wpisie. A jakie produkty warto dokupić, aby podkręcić smak niektórych obiadów?

 

Oto ich krótka lista:

  • Ocet jabłkowy. Obecny w większości polskich kuchni i łatwo dostępny do kupienia. Dodaj kilka kropel do surówek i sałat, by podkręcić kwaskowy smak.

 

  • Olej sezamowy. Przyda się do azjatyckich potraw. Możesz dodać go pod koniec smażenia, aby potrawa z patelni nabrała dodatkowego, pełniejszego aromatu.

 

  • Sól i pieprz z młynka. Grubo mielona sól i pieprz dobrze sprawdzą się do końcowego doprawiania potraw. Grubo zmielone ziarna pieprzu do mizerii czy pomidorów w śmietanie będą wyraźnie wyczuwalne i poprawią nie tylko walory smakowe, ale również teksturę dania. Tyczy się to także mięs z patelni, dań azjatyckich, a nawet tłuczonych ziemniaków ze szczypiorkiem. Świeżo mielona sól znajdzie swoje zastosowanie w końcowym doprawianiu przede wszystkim zimnych dodatków takich jak właśnie szczypiorek czy pomidory. Dodawanie jej do ciepłych dań nie ma większego znaczenia dla tekstury, ponieważ i tak rozpuści się pod wpływem ich temperatury.

 

  • Smakowa oliwa. Oliwę jako taką wymieniliśmy już w podstawowych składnikach, które trzeba mieć w swojej kuchni, by gotować nasze obiady jako dodatek do sałat czy makaronów. Smakowych wariantów oliwy dostępnych na rynku jest mnóstwo i można je dostać w większości dużych sklepów lub przygotować taką samodzielnie. Ostra oliwa przyda się np. do lekkich sałat, a czosnkowa jako dodatek do mięs czy makaronów. Próbuj, testuj i znajdź swoją ulubioną, a podkreśli smak niejednego obiadu!

 

  • Białe wino. Przyda się do podkreślenia smaku risotto. Właściwie jest to niemal jego podstawowy element, ale z wiadomych względów brakuje go w naszych zestawach😊 Białe wino – najlepiej wytrawne – użyj w proporcji mniej więcej 1 części na 2 pozostałe części bulionu i dodaj do ryżu w pierwszej kolejności, przed bulionem. A przecież odrobina wina w lodówce zawsze się znajdzie!:)

 

  • Płatki chili lub mielone chili. Sprawdzi się jako dodatek do azjatyckich czy meksykańskich dań. Jeśli przepadasz za pikantnymi smakami, miej zawsze w swoich zasobach mielone chili (pieprz cayenne), a najlepiej płatki chili. Możesz dodać je do mięs czy marynat (w trakcie gotowania – najlepiej użyj mielone chili), a płatki chili potraktować niemal na równi z pieprzem i solą – jako dodatek wieńczący praktycznie każdą potrawę – od makaronów, sałatek, wrapów, aż po pomidory w śmietanie! Mielone chili znajdziesz w większości dyskontów, natomiast płatków chili szukaj w sklepach z bardziej rozbudowanym działem przypraw.

 

Większość z tych produktów, pomimo, że używanych jako dodatek, czyli po szczypcie lub kilku kroplach, ma długi termin ważności, dlatego nie wahaj się, że nie zużyjesz całej butelki czy opakowania. Raz kupiony ulubiony dodatek na stałe wejdzie do Twojego jadłospisu i będziesz go chętnie dodawać nie tylko do obiadów!

A może masz własne dodatki, którymi uzupełniasz nasze obiady, a nie zostały wymienione powyżej? Koniecznie daj nam znać w komentarzu pod postem na FB!

Składniki na obiad zamówisz klikając tutaj: www.fullspoon.pl/zamowienie

Tematy, które mogę Cię zainteresować