Wygoda gotowania
18 marca 2021

Jak sprawnie gotować nasze obiady?

Jak sprawnie gotować nasze obiady?

 

Składniki z przepisem na obiad mają sprawić, by codzienny posiłek był chwilą przyjemnością, zamiast frustrującym obowiązkiem. W takim razie gotowanie musi iść raz-dwa.

 

Jak się do tego zabrać?

  • Na początku zapoznaj się z przepisem. Przejrzyj przepis i wyłap najistotniejsze w recepturze punkty. Zwróć uwagę na kolejność przygotowywanych składników czy czynności zawarte w przepisie. Dzięki temu zaoszczędzisz sobie ciągłego zerkania na przepis oraz wpadek wynikających z pominięcia któregoś punktu.

 

  • Przygotuj swoje miejsce pracy – upewnij się, że na stole nie ma zbędnych w gotowaniu przedmiotów, które będą zabierać Ci miejsce.

 

  • Przygotuj potrzebne przybory – nie chodzi o to, by od razu wyciągać je wszystkie z szafek. Wystarczy, że wiesz, gdzie się znajdują. Jeśli w przepisie potrzebna jest miska, garnek czy patelnia – upewnij się, że masz je gotowe do użycia.

 

  • Miej pod ręką olej, oliwę czy sól i pieprz. Tych produktów często trzeba użyć kilka razy w ciągu jednego przepisu, dlatego warto mieć je na wierzchu.

 

Pamiętaj, że przepis to tylko zbiór drogowskazów! Nie obawiaj się zmieniać receptury pod swoje upodobanie lub dodawać czy odejmować składniki. Efekt końcowy zależy od Twojego gustu

Kolejna część wkrótce.

Składniki na obiad zamówisz klikając tutaj: www.fullspoon.pl/zamowienie

Tematy, które mogę Cię zainteresować