Wygoda gotowania
8 kwietnia 2021

Jak sprawnie gotować nasze obiady? cz. 2

Druga część ekspresowego poradnika. Znajdziesz tu dużo konkretów odnośnie gotowania, pieczenia i smażenia w naszych przepisach.

  • Do smażenia czy przygotowywania potraw z patelni – używaj dobrej, dużej patelni z grubym dnem. Taka patelnia dobrze oddaje ciepło, a warzywa i mięsa do niej nie przywierają. Większa patelnia zaoszczędzi Ci czas na przyrządzeniu posiłku, a także przy zmywaniu – obędzie się bez przypaleń.

 

  • Przepisy z piekarnika. Piecz na papierze do pieczenia na kratce. Używaj termoobiegu. Dzięki pieczeniu na kratce ciepło nie będzie tracić swojej temperatury na ogrzanie naczynia żaroodpornego oraz równomierniej rozprowadzi się po całym piekarniku niż w przypadku blachy. Najbardziej uniwersalnym i jednocześnie najszybszym trybem będzie góra-dół z włączonym termoobiegiem na 180°C. Tym sposobem przygotujesz większość naszych obiadów z udziałem piekarnika. Jeśli używasz piekarnika gazowego – rozgrzej go nieco mocniej do ok. 200°C, a kratkę umieść na najwyższym szczebelku. Dzięki temu pieczone produkty będą korzystały z całego ciepła zgromadzonego u góry piekarnika i jednocześnie nie przypalą się od płomieni na dole.

 

  • Gotowanie ziemniaków, kaszy, ryżu, makaronu. Zawsze hojnie osól wodę oraz używaj przykrywki – dzięki temu ciepło nie będzie uciekać z garnka, a czas gotowania nie będzie się zbędnie wydłużał. Ziemniaki i makaron gotuj na wysokim ogniu, by szybko się zrobiły, a ryż i kaszę na wolnym, by nie przywarły do dna. Jednocześnie zwracaj uwagę, by woda nie wykipiała. Za którymś gotowaniem znajdziesz swój złoty środek jak gotować dany składnik szybko nie robiąc przy tym bałaganu.

 

  • Dostosuj wielkość naczynia do gotowanego składnika – ziemniaki gotuj w średniej wielkości garnku z wodą do 3/4 jego wysokości – tym samym woda nie zdąży odparować w trakcie gotowania. Makaron gotuj w dużym garnku, by móc nim swobodnie zamieszać oraz by nie skleił się w jedną grudę – wtedy część makaronu może się rozgotować, a część pozostać twarda. Ryż oraz kasze gotuj raczej w niewielkich rondelkach, ponieważ nie potrzebują dużej ilości wody i wchłoną całą jej objętość.

 

A jeśli masz własne sposoby, jak sprawnie gotować ze składnikami na obiad koniecznie podziel się w komentarzu pod postem na fb!

Składniki na obiad zamówisz klikając tutaj: www.fullspoon.pl/zamowienie

Kolejna część w przyszłym tygodniu!

Tematy, które mogę Cię zainteresować