Zapieczony z czosnkiem i cytryną dorsz z sałatką i batatami z patelni

25min

Ryba

Łatwy

25min

Lekki, zapiekany w piekarniku dorsz z kolorowymi dodatkami – czosnkiem, tymiankiem, pomidorkami i cytryną – oraz letnią sałatką ze szpinaku i fety z łatwymi w przyrządzeniu batatami z patelni tworzą spójny i pyszny obiad przywołujący wspomnienie lata.
Krok po kroku:

  1. Rybę pokryj plasterkami czosnku, pomidorków i cytryny oraz gałązką tymianku. Zawiń w folię i piecz ok. 15 minut.
  2. Na patelni podsmaż bataty, a następnie podlej wodą, by doszły w środku.
  3. Do podania przygotuj sałatę łącząc szpinak z fetą, czerwoną cebulą i resztką pomidorków.
  4. Podawaj, gdy bataty i ryba będą gotowe.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko,  ryba.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Polędwica z dorsza atlantyckiego

300g

480g

Bataty

450g

720g

Szpinak

Czerwona cebula

Ser typu feta

Pomidorki

Cytryna

Czosnek

Świeży tymianek



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

553

Tłuszcze [g]

21

Węglowodany [g]

55

Białko [g]

32

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Naczynie żaroodporne
Patelnia z przykrywką

Potrzebujesz

Folia aluminiowa
Olej
Oliwa
Sól i pieprz