Wiosenne spring rollsy ze świeżą kolendrą, kurczakiem i chrupiącymi warzwami

25 min

Łatwy

25 min

Nowy przepis odkrywający nieznane wcześniej kulinarne obszary. Ta obiadowa propozycja to małe, delikatne, zawiniątka wypełnione po brzegi chrupiącymi, świeżymi warzywami i owinięte w cieniutki ryżowy papier. Propozycja wprost z Azji dobrze sprawdzi się na coraz cieplejsze dni, a także nada się jako przekąska do zabrania na zimno. O sytość i balans zadbają tu świeże warzywa – ogórek, żółta papryka, sałata, marchew – oraz soczysta pierś z kurczaka z patelni w azjatyckich przyprawach, a także odrobina ryżu i ryżowego pergaminu. Z sosem sweet-chili na pewno przypadnie Ci do gustu!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż oraz usmaż piersi z kurczaka.
  2. Warzywa pokrój w cienkie słupki, a usmażoną pierś na plasterki.
  3. Arkusze papieru ryżowego namocz w wodzie, wypełnij przygotowanymi warzywami i mięsem, zwiń i podawaj z sosem sweet-chili.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka

Papier ryżowy

Sos sweet-chili

Ryż jaśminowy

Papryka żółta

Ogórek

Marchew

Sałata rzymska

Świeża kolendra

Dymka



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

518

Tłuszcze [g]

6

Węglowodany [g]

70

Białko [g]

45

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Patelnia
Garnek

Potrzebujesz

Olej
Sól