Tajskie pulpeciki w mleczku kokosowym z limonką, ogórkiem i ryżem basmati

30 min

Łatwy

30 min

Dobrze znane curry w wyjątkowym wydaniu z aromatycznymi, mięciutkimi pulpecikami w gęstym, kremowym sosie i sypkim ryżem. Znajdziesz tu znane aromatyczne dodatki – imbir, czosnek, szalotkę, świeżą kolendrę, przyprawę curry, limonkę – które współtworzą zgrany obiadowy zespół. Całość dopełni chłodny, chrupiący ogórek i obiad można podawać do stołu!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Wyrób mięso na pulpeciki wraz z imbirem, czosnkiem, dymką, jajkiem i bułką tartą i obsmaż na patelni.
  3. Następnie dodaj szalotkę, śmietanę, śmietankę kokosową oraz wodę i zredukuj sos.
  4. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  5. Podawaj obsypując świeżą kolendrą i skrapiając sokiem z limonki.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: jaja, gorczyca, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mięso mielone z łopatki wieprzowej

350g

550g

Ryż basmati

150g

240g

Śmietanka kokosowa

Ogórek

Limonka

Śmietana 18%

Imbir

Czosnek

Szalotka

Świeża kolendra

Bułka tarta

Cebula dymka

Przyprawa curry



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

659

Tłuszcze [g]

29

Węglowodany [g]

62

Białko [g]

40

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Duża patelnia
Garnek na ryż

Potrzebujesz

Olej
Jajko
Sól i pieprz