Tajskie burgery z sosem spicy-mayo, sałatą, kolendrą i domowymi frytkami

25 min

Łatwy

25 min

Obiadowe burgery, które zachwycą Cię swoim niecodziennym połączeniem smakowym inspirowanym słynnymi wietnamskimi bułeczkami banh mi. Ten obiad to prawdziwa bomba smakowa – zaczynając od aromatycznej, świeżej kolendry, pikantnego sosu z połączenia ostrego sosu sriracha z majonezem i limonką oraz chrupiących świeżych dodatków – sałaty, ogórka, słupków marchewki i rzodkiewek. Całość otoczona pyszną maślaną bułeczką w stylu brioche i kotlecikiem z łopatki wieprzowej tworzy świetną całość, która na stałe zagości w Twoim jadłospisie. A do wypełnienia talerza – obowiązkowo domowe frytki w słodkiej papryce – pycha!

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki pokrój w słupki, połącz z wędzoną papryką i piecz ok. 20 minut.
  2. Mięso wyrób z jajkiem, bułką tartą, dymką, czosnkiem i papryczką chili – usmaż na patelni.
  3. Przygotuj dodatki – połącz majonez z sosem sriracha i sokiem z limonki, a warzywa opłucz i pokrój w słupki.
  4. Do podgrzania podpiecz bułki w piekarniku z ziemniakami, przesmaruj przygotowanym sosem, wyłóż dodatkami i usmażonymi kotletami. Podawaj z przygotowanymi frytkami.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, mleko, jaja, gorczyca.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mięso mielone z łopatki wieprzowej

Ziemniaki myte

Bułki w stylu brioche

Majonez

Sos sriracha

Sałata rzymska

Rzodkiewki

Bułka tarta

Limonka

Ogórek

Marchew

Świeża kolendra

Papryczka chili

Dymka

Czosnek

Słodka papryka



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

825

Tłuszcze [g]

36

Węglowodany [g]

82

Białko [g]

44

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Patelnia z przykrywką
Praska do czosnku

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Sól i pieprz