Wygoda gotowania

Bitki z polędwiczki wieprzowej w cebulowo-musztardowym sosie z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem z cebulką

30 min

Łatwy

30 min

To danie to klasyczna obiadowa propozycja, ale znajdziesz w niej kilka szczegółów, które wyróżnią ją spośród pozostałych. Pierwszą z nich jest cebulowo-musztardowy sos, który nabierze gęstej, kremowej konsystencji i doskonale pójdzie w parze z tłuczonymi ziemniaczkami i polędwiczką wieprzową. Mięso szybko poddusisz na patelni, a sos łatwo przyrządzisz z cebulki, czosnku, musztardy francuskiej i śmietany, a do podania podasz sałatkę z ogórka kiszonego z siekaną cebulką. Całość stworzy bardzo smaczny posiłek, który przypadnie do gustu zwłaszcza fanom mięsnych obiadów.

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki ugotuj i utłucz z odrobiną masła i mleka.
  2. Polędwiczkę oprósz mąką pszenną i obsmaż na złoto.
  3. Posiekaj cebulkę – pół do sosu w piórka, a pół w drobną kosteczkę do sałatki.
  4. Mięso podsmaż z cebulką i czosnkiem, zalej wodą i duś ok. 10-15 minut. Następnie odparuj wodę, zagęść resztą mąki, dodaj musztardę i zabiel śmietaną.
  5. Ogórki posiekaj w plasterki i połącz z resztką cebulki i łyżką oleju. Do podania posiekaj natkę pietruszki.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, gorczyca, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Polędwiczka wieprzowa w plastrach

Ziemniaki obrane

Musztarda francuska

Ogórki kiszony

Cebula żółta

Czosnek

Natka pietruszki

Śmietana 18%



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

424

Tłuszcze [g]

12

Węglowodany [g]

39

Białko [g]

40

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Patelnia
Tłuczek do mięsa
Tłuczek do ziemniaków

Potrzebujesz

Łyżka mąki pszennej
Odrobina mleka
Masło
Mleko
Olej
Sól i pieprz