Szybki „pulled chicken” z chrupiącą surówką, domowymi a’la nachosami, sypkim ryżem i papryczkami jalapeno

25min

Łatwy

25min

Wyjątkowy obiad inspirowany słynną, amerykańską wolno gotowaną wieprzowiną „pulled pork” w wersji gotowej w 30 minut! Zamiast wieprzowiny znajdziesz tu soczyste udko kurczaka, które podduszone na patelni rozpływa się w ustach w słodkawych, dymnych przyprawach z sosem BBQ. Do takiego posiłku wystarczy już tylko chrupiąca surówka z czerwonej kapusty, szybki ryż oraz dopełniające całość dodatki – pikantne papryczki jalapeno, soczysty, świeży pomidor oraz ekspresowo przygotowane na patelni chrupiące a’la nachosy do zagryzania i zbierania sosu z talerza. Pychotka!

Krok po kroku:

  1. Usmaż na patelni filety z udka kurczaka, dodaj sos, zalej wodą i duś 15-20 minut pod przykryciem.
  2. Ugotuj ryż.
  3. Zetrzyj marchew, posiekaj dymkę i połącz wraz z majonezem i szatkowaną czerwoną kapustą.
  4. Placki tortilli pokrój w trójkąciki i podpiecz na suchej patelni.
  5. Kawałki z kurczaka odparuj z nadmiaru wody, podziel dwoma widelcami na drobne włókna i podawaj z ryżem, surówką i dodatkami.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: jaja, gorczyca, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z udka kurczaka

350g

550g

Ryż basmati

Tortilla pszenna

Czerwona kapusta szatkowana

Marchew

Pomidor

Papryczki jalapeno

Sos BBQ



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

660

Tłuszcze [g]

28

Węglowodany [g]

61

Białko [g]

36

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Patelnia z przykrywką
Garnek na ryż
Mała patelnia na placki tortilli

Potrzebujesz

Olej
Sól i pieprz