Szybki, domowy pad thai z piersią z kurczaka, kiełkami fasoli mung, zieloną papryką, orzeszkami, pastą z tamaryndowca, płatkami chili i dymką

25 min

Łatwy

25 min

Szybki i łatwy w przyrządzeniu azjatycki street-foodowy klasyk, który doskonale sprawdzi się w formie szybkiego obiadu. W tym daniu znajdziesz m.in. makaron ryżowy, kawałki piersi z kurczaka, marchew, szalotkę, zieloną paprykę oraz kiełki fasoli mung i orzeszki ziemne, a oryginalnego charakteru nada mu sos na bazie pasty z tamaryndowca i soku z limonki. Ten domowy pad thai zachwyci Cię swoim niepowtarzalnym kwaskowym smakiem, chrupiącymi dodatkami oraz łatwością przygotowania – spróbuj raz, a chętnie będziesz do niego wracać!Krok po kroku:

  1. Makaron namocz w gorącej wodzie.
  2. Podsmaż kawałki piersi z kurczaka oraz warzywa – marchew, zieloną paprykę, szalotkę i czosnek.
  3. Przygotuj sos łącząc sos sojowy, pastę z tamaryndowca, sok z limonki, cukier i wodę – zagotuj i zredukuj.
  4. Do usmażonych składników wbij jajko, dodaj sos, odcedzony makaron i podawaj z kiełkami fasoli mung, dymką, orzeszkami, płatkami chili i skrapiając resztką soku z limonki.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: orzechy, jaja.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka krojony w kostkę

350g

550g

Makaron ryżowy

120g

220g

Papryka zielona

Marchew

Kiełki fasoli mung

Orzeszki ziemne w g

Szalotka

Pasta z tamaryndowca

Limonka

Sos sojowy

Cukier trzcinowy

Płatki chili

Czosnek

Dymka



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

506

Tłuszcze [g]

11

Węglowodany [g]

59

Białko [g]

41

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Duża patelnia
Durszlak
Mała patelnia

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Sól i pieprz