Szaszłyki z kurczaka w indyjskim stylu w paście tikka masala z ryżem curry, sałatką, jogurtem i pieczoną papryką

30 min

Łatwy

30 min

Indyjska kuchnia to pełen bukiet aromatów, który odnajdziesz również w tym daniu. W tej wariacji znajdziesz przepyszne, soczyste szaszłyki z piersi kurczaka obtoczonej w aromatycznej paście do słynnego dania Tikka Masala. Wśród dodatków znajdziesz przepyszny ryż curry, a także… pieczoną paprykę! Ten warzywny dodatek wyjątkowo urozmaici to danie i wraz z sałatką z ogórka i czerwonej cebulki stworzy smaczny i zbilansowany warzywny dodatek. Spróbuj koniecznie, jeśli przepadasz za tradycyjnymi obiadami w formie ryż-mięso-warzywa, ale z nutą międzynarodowej inspiracji!

Krok po kroku:

  1. Paprykę opłucz i pokrój w paski, a mięso ponabijaj na patyczki. Piecz ok. 20-25 minut.
  2. Ryż podsmaż na maśle z przyprawą curry, a następnie gotuj ok. 10-12 minut.
  3. Przygotuj sałatkę z ogórka i czerwonej cebuli.
  4. Podawaj z kleksem jogurtu i świeżą kolendrą, gdy szaszłyki i paski papryki nabiorą rumianych kolorów.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gorczyca, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka krojony w kostkę w paście Tikka Masala

Ryż basmati

Papryka czerwona

Ogórek

Czerwona cebula

Jogurt

Patyczki do szaszłyków

Świeża kolendra

Curry



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

525

Tłuszcze [g]

12

Węglowodany [g]

63

Białko [g]

39

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Patelnia

Potrzebujesz

Masło
Oliwa
Sól i pieprz