Smażony ryż z jajkiem w azjatyckim stylu z kurczakiem, fasolką szparagową, kukurydzą, dymką i pikantnym sosem

25min

Łatwy

25min

Inspirująca obiadowa nowość w formie azjatyckiego street-foodu znanego jako „egg fried rice”, czyli smażony z warzywami i kurczakiem ryż z dodatkiem jajka i sosu sojowego. W tym pysznym zestawieniu znajdziesz cebulę szalotkę, marchew oraz konserwową kukurydzę i fasolkę szparagową, a całość dopełni pikantny sos na bazie majonezu, ketchupu, sosu sriracha i octu jabłkowego. Obowiązkowa pozycja na obiadowej liście dla fanów kulinarnych podróży!Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Na patelni usmaż kurczaka, a następnie warzywa i jajko.
  3. Następnie ugotowany ryż dodaj na patelnię, dodaj sos sojowy, przyprawy, a następnie wymieszaj i smaż ok. 4-5 minut.
  4. Do podania przygotuj i skrop danie sosem z ketchupu, majonezu, sosu sriracha i octu jabłkowego oraz obsyp dymką.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Uwaga: do tego przepisu znajdź w swojej lodówce 1 jajko (lub 2 dla zestawu rodzinnego).

Alergeny: soja, gorczyca, jaja, seler, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka krojony w kostkę

350g

550g

Ryż jaśminowy

Kukurydza konserwowa

Fasolka szparagowa konserwowa

Marchew

Szalotka

Majonez

Ketchup

Sos sriracha

Ocet jabłkowy

Sos sojowy

Dymka



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

Tłuszcze [g]

Węglowodany [g]

Białko [g]

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Garnek na ryż
Duża patelnia

Potrzebujesz

Jajko
Olej