Słodko-kwaśny kurczak w azjatyckim stylu z warzywami, ryżem, sezamem i dymką

20 min

Łatwy

20 min

Obiad, który zachwyci Cię swoim zapachem oraz ilością kolorów na talerzu. Przygotowany w łatwy i szybki sposób azjatycki klasyk to pomysł na obiad, którego smak doskonale znamy, ale zwykle w wersji z gotowego słoika! Tutaj przyrządzisz to danie samodzielnie z kilku prostych składników i już nigdy nie sięgniesz po ten sklepowy. Znajdziesz tu garść warzyw – cebulę, czerwoną paprykę, ananasa i fasolkę szparagową – oraz przepyszne, soczyste kawałki udek z kurczaka w azjatyckich przyprawach. Z pewnością zasmakuje również najmłodszym!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Kawałki kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej i usmaż.
  3. Podsmaż paprykę, cebulę, ananasa i fasolkę.
  4. Przygotuj sos łącząc ze sobą sos sojowy, ketchup, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj na patelnię i zagotuj.
  5. Podawaj z ryżem, dymką i sezamem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, soja, sezam.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Paski z udka kurczaka w przyprawach

Ryż jaśminowy

Ananas konserwowy

Ketchup łagodny

Fasolka szparagowa konserwowa

Papryka czerwona

Cebula

Sezam

Mąka ziemniaczana

Sos sojowy

Cukier trzcinowy

Ocet jabłkowy



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

685

Tłuszcze [g]

10

Węglowodany [g]

108

Białko [g]

41

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Duża patelnia
Garnek na ryż

Potrzebujesz

Olej
Sól