Sałatka z lekko pikantną piersią z kurczaka, mango i chlebkiem pita

20min

Łatwy

20min

Coś dla wielbicieli pikantnych smaków – soczysta pierś z kurczaka w paście harissa podana na świeżej rukoli, z (również lekko ostrą) szalotką, przełamana słodkim mango.Do tego niezastąpiony sos czosnkowy i chlebki pita.

Krok po kroku:

  1. Filety z kurczaka nasmaruj pastą Harrisa i wyłóż na patelnię. Obsmaż po 3-4 minuty na stronę, by mięso nabrało złocistego koloru.
  2. Rukolę opłucz, szalotkę drobno posiekaj, a mango pokrój w dużą kostkę. Do bazy do sosu czosnkowego przeciśnij przez praskę czosnek oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Na suchej patelni podgrzej chlebki pita.
  4. Podawaj kurczaka z dodatkami na rukoli, polane sosem czosnkowym.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka

350g

Chlebki pita

Cebula szalotka

Mango konserwowe

Rukola

Pasta Harrisa

Baza do sosu czosnkowego



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

450

Tłuszcze [g]

10

Węglowodany [g]

42

Białko [g]

47

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Dwie patelnie

Potrzebujesz

Olej
Sól i pieprz

Alergeny

Mleko