Wygoda gotowania

Risotto we włoskim stylu z mozzarellą, szpinakiem, szynką parmeńską, pomidorkami z czosnkiem i zielonym pesto

20min

Łatwy

20min

Włoskie risotto w odświeżonej, serowej wersji, bo nie tylko z tartym grana padano, ale także z mozzarellą, która nada daniu wyjątkowego ciągnącego się charakteru. Dodatkowej lekkości dodadzą rwane plastrami włoskiej szynki i bazyliowe pesto, ale prawdziwą bombą smakową w tym daniu będą podsmażone na oliwie pomidorki z czosnkiem i oregano. Wybierz to danie koniecznie, jeśli przepadasz za lekkimi obiadami!

Krok po kroku:

  1. Przygotuj risotto – podsmaż ryż z cebulą i czosnkiem, a następnie podlewaj bulionem, aż ten napęcznieje i wchłonie wodę.
  2. W międzyczasie na oliwie podsmaż pomidorki z czosnkiem i oregano.
  3. Na koniec do risotto zetrzyj grana padano i dodaj kawałki mozzarelli. Wyłóż na talerze, dodaj na wierzch podsmażone pomidorki, kleksy pesto i kawałki szynki.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Szynka prociutto

Ryż arborio

Cebula kostka

Pesto bazyliowe

Szpinak

Czosnek

Oregano

Bulion warzywny

Grana padano

Mozzarella



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

462

Tłuszcze [g]

32

Węglowodany [g]

53

Białko [g]

32

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Patelnia

Potrzebujesz

Oliwa
Masło
Sól i pieprz