Pulpeciki w greckim stylu z pikantnym sosem, przyprawą Zatar, perłowym kuskusem i sałatką

25 min

Łatwy

25 min

Danie inspirowane śródziemnomorskimi klimatami, w którym odnajdziemy proste produkty, z których stworzysz przepyszny obiad. Znajdziesz tu ulubiony perłowy kuskus, wieprzowo-wołowe pulpeciki podkręcone czosnkiem i arabską przyprawą Zatar oraz lekką sałatkę ze świeżego szpinaku, pomidorków i czerwonej cebulki. Całość domknie pikantny sos na bazie jogurtu, oliwy i płatków chili oraz garść aromatycznej natki pietruszki. Spróbuj koniecznie, jeśli lubisz klasyczne obiady w międzynarodowym stylu.

Krok po kroku:

  1. Ugotuj kuskus.
  2. Wyrób mięso na pulpeciki i smaż na patelni.
  3. Przygotuj sałatkę ze szpinaku, pomidorków i czerwonej cebuli.
  4. Przygotuj sos łącząc jogurt z oliwą i płatkami chili oraz doprawiając solą i pieprzem.
  5. Do podania drobno posiekaj natkę pietruszki.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, jaja, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mięso mielone wieprzowo-wołowe

Kuskus perłowy

Jogurt naturalny

Pomidorki

Szpinak

Czerwona cebula

Bułka tarta

Natka pietruszki

Płatki chili

Przyprawa Zatar

Czosnek



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

620

Tłuszcze [g]

24

Węglowodany [g]

59

Białko [g]

44

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Duża patelnia
Miska x2

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Oliwa
Sól i pieprz