Pierś z kurczaka w pikantnym śmietanowym sosie z chili i dymka z czosnkowymi ziemniakami w oliwie

25 min

Łatwy

25 min

Obiad składający się z wyjątkowych połączeń pikantnej papryczki chili oraz jednocześnie łagodzącej ją śmietanki, chrupiącej rukoli i ziemniaków przygotowanych w zupełnie nieklasyczny sposób – z oliwą i czosnkiem. Całość wraz z lekko pikantnym sosem i piersią z kurczaka z patelni tworzy przepyszny i świetnie łączący się ze sobą zgrany obiadowy zespół, do którego z chęcią powrócisz!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Obsmaż piersi z kurczaka, a następnie przygotuj sos – na maśle podsmaż dymkę, część chili, czosnek, a następnie zalej śmietanką i zredukuj.
  3. Do ugotowanych ziemniaków wyciśnij czosnek oraz dodaj oliwę.
  4. Podawaj układając obsmażone piersi z kurczaka na rukoli z pomidorkami i oblewając przygotowanym sosem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Kotlety z piersi kurczaka

Ziemniaki obrane

Śmietanka 30%

Rukola

Pomidorki

Chili

Dymka

Czosnek



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

542

Tłuszcze [g]

21

Węglowodany [g]

47

Białko [g]

42

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Patelnia
Praska do czosnku

Potrzebujesz

Oliwa
Masło
Sól i pieprz