Wygoda gotowania

Pierś z kurczaka w pikantnym, koreańskim stylu z dymką, sezamem i świeżym ogórkiem

25 min

Łatwy

25 min

Nowa obiadowa propozycja inspirowana dalekowschodnim, słynnym kurczakiem KFC. Ale nie o to KFC chodzi, lecz o Korean Fried Chicken, czyli piersi z kurczaka usmażone w panierce, a następnie obtoczone w pikantnym, czerwonym sosie. W naszej wersji szybko przygotujesz to danie w domu z kilku prostych składników – filet z piersi kurczaka, mąka ziemniaczana, a do sosu cukier trzcinowy, keczup, cytryna oraz płatki chili i sos sriracha (dodając ich mniej możesz regulować ostrość sosu do akceptowalnej dla Ciebie). Zachwyci Cię smak lepkiego ryżu z obtoczonymi w sosie kawałkami kurczaka, świeżej dymki i chrupiącego ogórka. Spróbuj koniecznie!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Kawałki piersi z kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej i usmaż.
  3. Połącz składniki na sos – keczup, sos sriracha, płatki chili, sok z cytryny, cukier trzcinowy, czosnek, wodę oraz resztkę mąki ziemniaczanej. Wlej na patelnię, zagotuj i zredukuj.
  4. Do podania pokrój ogórka, posiekaj dymkę i obsyp sezamem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: sezam, seler.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka krojony w kostkę

350g

550g

Ryż jaśminowy

125g

200g

Ogórek

Keczup łagodny

Sos sriracha

Mąka ziemniaczana

Cytryna

Cukier trzcinowy

Dymka

Sezam

Płatki chili

Czosnek



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

543

Tłuszcze [g]

14

Węglowodany [g]

60

Białko [g]

45

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Patelnia
Garnek

Potrzebujesz

Olej
Sól