Nowa obiadowa propozycja inspirowana dalekowschodnim, słynnym kurczakiem KFC. Ale nie o to KFC chodzi, lecz o Korean Fried Chicken, czyli piersi z kurczaka usmażone w panierce, a następnie obtoczone w pikantnym, czerwonym sosie. W naszej wersji szybko przygotujesz to danie w domu z kilku prostych składników – filet z piersi kurczaka, mąka ziemniaczana, a do sosu cukier trzcinowy, keczup, cytryna oraz płatki chili i sos sriracha (dodając ich mniej możesz regulować ostrość sosu do akceptowalnej dla Ciebie). Zachwyci Cię smak lepkiego ryżu z obtoczonymi w sosie kawałkami kurczaka, świeżej dymki i chrupiącego ogórka. Spróbuj koniecznie!
Krok po kroku:
- Ugotuj ryż.
- Kawałki piersi z kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej i usmaż.
- Połącz składniki na sos – keczup, sos sriracha, płatki chili, sok z cytryny, cukier trzcinowy, czosnek, wodę oraz resztkę mąki ziemniaczanej. Wlej na patelnię, zagotuj i zredukuj.
- Do podania pokrój ogórka, posiekaj dymkę i obsyp sezamem.
Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.
Alergeny: sezam, seler.
Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja