Pierś z kurczaka w panko w stylu tonkatsu z ryżem i sałatką

25 min

Łatwy

25 min

Późna obiadokolacja w stylu take-away? To jest ten obiad! Znajdziesz tu przepysznego, soczystego w środku i chrupiącego z zewnątrz kurczaka w azjatyckim stylu z wyjątkowym, inspirowanym japońską kuchnią sosem tonkatsu. Choć brzmi obco, łatwo przyrządzisz go z kilku prostych składników. Wraz z ryżem i świeżą sałatką inspirowaną azjatyckimi klimatami – ogórkiem, kolendrą, chili, marchewką i kiełkami fasoli mung – stworzą doskonały posiłek. Spróbuj koniecznie, jeśli comfort food to Twoje dwa ulubione obiadowe słowa!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Przygotuj sałatkę z marchwi, ogórka, papryczki chili, kiełków fasoli mung, kolendry i suszonych ziół.
  3. Przygotuj sos tonkatsu- połącz ketchup, sos sojowy, sos Worcester, cukier trzcinowy i czosnek. Zagotuj i zredukuj.
  4. Kotlety rozbij tłuczkiem, obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na złoto.
  5. Podawaj polane sosem i obsypane dymką.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, soja, ryby, jaja, gorczyca, seler.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Kotlety z piersi kurczaka

Ryż jaśminowy

Ketchup

Ogórek

Marchew

Kiełki fasoli mung

Chili

Panko

Świeża kolendra

Zioła tajskie

Sos sojowy

Limonka

Sos Worcester

Cukier trzcinowy

Czosnek

Dymka



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

592

Tłuszcze [g]

11

Węglowodany [g]

83

Białko [g]

39

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Patelnia x2
Tarka
Tłuczek do mięsa

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Sól i pieprz