Pieczony łosoś w paście Tikka Masala na indyjskim ryżu ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem z oliwą

25 min

Ryba

Łatwy

25 min

Pieczony, soczysty łosoś, sypki i aromatyczny ryż z groszkiem, cebulą, czosnkiem i kurkumą, a do tego świeże, chrupiące warzywa – ogórek, rzodkiewki, szalotka – i kleks jogurtu z oliwą i świeżą miętą, czyli przepis na udany i sycący obiad w stylu kuchni świata! To łatwa i szybka w przygotowaniu obiadowa inspiracja, która nasyci Twoich domowników i wniesie ze sobą odrobinę indyjskiej nuty.

Krok po kroku:

  1. Łososia nasmaruj pastą Tikka Masala i piecz ok. 15-20 minut.
  2. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj groszek, ryż i kurkumę i gotuj ok. 12-15 minut.
  3. Posiekaj szalotkę, ogórka i rzodkiewki w plasterki
  4. Do podania połącz jogurt z łyżką oliwy oraz listkami mięty.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z łososia atlantyckiego

300g

450g

Ryż basmati

150g

240g

Groszek konserwowy

Pasta Tikka Masala

Cebula kostka

Ogórek

Rzodkiewki

Cebula szalotka

Jogurt

Świeża mięta

Kurkuma

Czosnek



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

Tłuszcze [g]

Węglowodany [g]

Białko [g]

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Patelnia

Potrzebujesz

Masło
Oliwa