Wygoda gotowania

Pieczony kurczak w maślano-pomidorowym indyjskim sosie z ryżem i sałatką z ogórka i szalotki

30 min

Łatwy

30 min

Inspirowany klasycznym indyjskim „Butter Chickenem” aromatyczny obiad do przygotowania w 30 minut w domowej kuchni. Znajdziecie tu pyszny maślany sos na pomidorach, sypki ryż i delikatne pieczone kawałki kurczaka z ekspresową sałatką z ogórka, szalotki i limonki. Pycha!
Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Kawałki piersi z kurczaka połącz z jogurtem, połową przyprawy oraz czosnkiem i imbirem. Przełóż na blachę do pieczenia i piecz 15-20 minut.
  3. Na patelni przygotuj sos. Na maśle podsmaż cebulkę, czosnek, imbir, przyprawy, a następnie dodaj pomidory i duś 5-7 minut.
  4. Do podania przygotuj sałatkę łącząc ogórka i szalotkę oraz skrapiając sokiem z limonki.
  5. Podawaj z siekaną świeżą kolendrą.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka krojony w kostkę

350g

550g

Ryż basmati

150g

240g

Pomidory w puszce

Śmietanka 30%

Jogurt

Cebula kostka

Przyprawa Tandoori

Czosnek

Imbir

Świeża kolendra

Limonka

Ogórek

Szalotka



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

709

Tłuszcze [g]

24

Węglowodany [g]

74

Białko [g]

50

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Patelnia
Garnek

Potrzebujesz

Masło
Olej
Sól i pieprz