Panierowane tofu na kremowym, warzywno-kokosowym sosie ze świeżym ogórkiem, dymką i ryżem

25 min

Wege

Łatwy

25 min

Niecodzienne obiadowe zestawienie, do którego warto się przekonać! Znajdziesz tu wędzone tofu w wyjątkowej wersji – obtoczone i usmażone w bułce tartej z panko – i podane na zblendowanym, gęstym warzywno-kokosowym sosie. Całość jest intrygująca i nawet ekstrawagancka jak na codzienny obiad, ale czego się nie robi, by przełamać kulinarną monotonię! Spróbuj koniecznie, nawet jeśli nie jesteś fanem bezmięsnych obiadów.

Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Przygotuj sos – podsmaż cebulę, marchew i czosnek, a następnie zalej śmietanką kokosową oraz wodą i gotuj ok. 15 minut. Następnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Tofu pokrój na plastry, obtocz w jajku i bułce tartej z panko i smaż na oleju.
  4. Do podania pokrój ogórka, posiekaj dymkę i obsyp sezamem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: jaja, soja, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Tofu wędzone

180g

360g

Ryż jaśminowy

125g

200g

Cebula kostka

Śmietanka kokosowa

Marchew

Ogórek

Bułka tarta

Panko

Czosnek

Curry

Sezam

Dymka



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

652

Tłuszcze [g]

26

Węglowodany [g]

102

Białko [g]

24

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Blender
Patelnia x2
Garnek

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Sól i pieprz