Mielone kotlety z szybką zasmażaną młodą kapustą z boczkiem i koperkiem z młodymi ziemniakami

25 min

Łatwy

25 min

Ten obiad to zupełna klasyka – znajdziesz w nim tradycyjnie ulubione mielone kotlety, młode ziemniaki oraz… zasmażaną kapustę! Młoda kapusta w połączeniu z cebulką, skwarkami z boczku, marchewki i świeżego koperku to doskonały, ciepły, dodatek do obiadu, który zachwyci Twoich domowników swoim smakiem i zapachem. Spróbuj koniecznie, jeśli klasyczne obiady to Twój klimat!

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z cebulą. Kapustę posiekaj, zetrzyj marchew i podsmaż z boczkiem, a następnie duś pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  3. Przygotuj kotlety – mięso wyrób z jajkiem, majerankiem, bułką, uformuj w kotlety i smaż na patelni.
  4. Kapustę zaciągnij łyżką mąki pszennej, zredukuj nadmiar wody, dopraw do smaku i obsyp koperkiem.
  5. Odcedź ziemniaki i podawaj.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, jaja.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mięso mielone z łopatki wieprzowej

Boczek wędzony

Młode ziemniaki

Młoda kapusta

Marchew

Czerstwa bułka

Bułka tarta

Cebula kostka

Majeranek

Bulion warzywny

Koperek



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

745

Tłuszcze [g]

42

Węglowodany [g]

53

Białko [g]

43

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Duża patelnia z przykrywką
Garnek
Tarka

Potrzebujesz

Jajko
Łyżka mąki pszennej
Olej
Masło
Sól i pieprz