Meksykańska pierś z kurczaka z salsą a’la pico de gallo ze smażonym ryżem i sosem ranczerskim

25min

Łatwy

25min

Pikantny, smażony ryż z pikantną salsą i piersią z kurczaka w meksykańskich przyprawach. Zapowiada się obiad na ostro! W tym przepisie znajdziesz aż dwie ostre papryczki, ale pamiętaj, że to Ty gotujesz – możesz użyć ich tyle ile lubisz! Wyrazisty ryż z czosnkiem i chili stanowi pyszną podstawę tego meksykańskiego obiadu ze świeżą klasyczną salsą z pomidora, cebulki, kolendry i papryczek jalapeno. Całość dopełni ulubiony sos ranczerski i pierś z kurczaka z patelni. Zasmakuje nawet miłośnikom łagodnych smaków.

Krok po kroku:

  1. Podsmaż czosnek, chili i dymkę wraz z ryżem, a następnie zalej wodą.
  2. Przygotuj salsę łącząc pomidory, cebulkę, papryczki jalapeno i kolendrę.
  3. Na patelni usmaż kotlety z piersi.
  4. Do podania połącz resztę dymki z bazą do sosu ranczerskiego.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Kotlety z piersi kurczaka w przyprawach

350g

550g

Ryż basmati

150g

240g

Pomidor

Papryczki jalapeno

Papryczka chili

Czosnek

Cebula

Świeża kolendra

Świeża kolendra

Baza do sosu ranczerskiego



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

644

Tłuszcze [g]

22

Węglowodany [g]

64

Białko [g]

48

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Dwie patelnie

Potrzebujesz

Olej
Masło
Sól i pieprz