Wygoda gotowania

Meksykańska enchilada z mieloną wołowiną zapiekana pod serowym sosem z zieloną salsą

35 min

Łatwy

35 min

Meksykańska enchilada to jeden z obiadowych hitów, więc i ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Znajdziesz tu klasyczne chili con carne – choć tu w wersji urozmaiconej o zieloną paprykę – zawinięte w placki tortilli i zapieczone… pod serowym sosem! Zawinięte placki tortilli nabiorą chrupkości, a śmietanowo-serowy sos będzie się ciągnął przy każdym kęsie! Całość standardowo przełamie świeża limonka, papryczki jalapeno, kolendra oraz dodatkowo biała cebulka. Spróbuj koniecznie!

Krok po kroku:

  1. Na patelni usmaż cebulę, mięso, czosnek i zieloną paprykę. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i duś ok. 10-15 minut.
  2. Przygotuj sos serowy – podsmaż czosnek, a następnie dodaj śmietanę, tarty ser, odrobinę wody i wymieszaj.
  3. Przygotowane mięso zawiń w placki tortilli, a te wyłóż do naczynia żaroodpornego. Zalej serowym sosem i zapiecz ok. 8-12 minut.
  4. Podawaj z drobno siekaną cebulką, limonką, papryczkami jalapeno i skrapiając sokiem z limonki.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, gorczyca, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mielona wołowina

Placki tortilli pszenne

Czerwona fasola konserwowa

Śmietana 18%

Ser cheddar

Zielona papryka

Koncentrat pomidorowy

Papryczki jalapeno

Cebula kostka

Cebula żółta

Limonka

Świeża kolendra

Czosnek

Przyprawy



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

906

Tłuszcze [g]

27

Węglowodany [g]

81

Białko [g]

51

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Naczynie żaroodporne
Duża patelnia
Praska do czosnku

Potrzebujesz

Olej
Masło
Sól i pieprz