Meksykańska enchilada to jeden z obiadowych hitów, więc i ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Znajdziesz tu klasyczne chili con carne – choć tu w wersji urozmaiconej o zieloną paprykę – zawinięte w placki tortilli i zapieczone… pod serowym sosem! Zawinięte placki tortilli nabiorą chrupkości, a śmietanowo-serowy sos będzie się ciągnął przy każdym kęsie! Całość standardowo przełamie świeża limonka, papryczki jalapeno, kolendra oraz dodatkowo biała cebulka. Spróbuj koniecznie!
Krok po kroku:
- Na patelni usmaż cebulę, mięso, czosnek i zieloną paprykę. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i duś ok. 10-15 minut.
- Przygotuj sos serowy – podsmaż czosnek, a następnie dodaj śmietanę, tarty ser, odrobinę wody i wymieszaj.
- Przygotowane mięso zawiń w placki tortilli, a te wyłóż do naczynia żaroodpornego. Zalej serowym sosem i zapiecz ok. 8-12 minut.
- Podawaj z drobno siekaną cebulką, limonką, papryczkami jalapeno i skrapiając sokiem z limonki.
Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.
Alergeny: gluten, gorczyca, mleko.
Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja