Łosoś w arabskiej przyprawie Zatar z bazyliowym sosem, kuskusem i chrupiącymi słupkami cukinii

25 min

Ryba

Łatwy

25 min

Obcobrzmiąca przyprawa zatar to arabski mix oparty przede wszystkim na połączeniu sezamu i tymianku. Jej dodatek doda całemu daniu śródziemnomorskiego charakteru, który podkreśli delikatna ryba, kasza kuskus oraz sos na bazie jogurtu greckiego, oliwy i świeżej bazylii. Całość domknie główny składnik całego dania, czyli opanierowane i upieczone w piekarniku słupki cukinii, których chrupkość, niczym domowe frytki, przełamie delikatność całego dania – doskonale połączą się ze świeżym bazyliowym sosem. Spróbuj koniecznie, jeśli przepadasz za śródziemnomorską kuchnią!

Krok po kroku:

  1. Cukinię pokrój w słupki, obtocz w jajku, bułce tartej, panko i tartym grana padano – piecz ok. 20-25 minut.
  2. Kuskus zalej wrzątkiem i pozostaw do wchłonięcia.
  3. Przygotuj sałatkę z pomidorków i posiekaj bazylię do sosu.
  4. Łososia nasmaruj przyprawą i wyłóż do piekarnika w połowie pieczenia cukinii.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z łososia atlantyckiego

Kuskus

Cukinia

Pomidorki

Mix sałat

Jogurt typu greckiego

Bułka tarta

Panko

Grana padano

Świeża bazylia

Przyprawa Zatar



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

Tłuszcze [g]

Węglowodany [g]

Białko [g]

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Sól i pieprz