Obcobrzmiąca przyprawa zatar to arabski mix oparty przede wszystkim na połączeniu sezamu i tymianku. Jej dodatek doda całemu daniu śródziemnomorskiego charakteru, który podkreśli delikatna ryba, kasza kuskus oraz sos na bazie jogurtu greckiego, oliwy i świeżej bazylii. Całość domknie główny składnik całego dania, czyli opanierowane i upieczone w piekarniku słupki cukinii, których chrupkość, niczym domowe frytki, przełamie delikatność całego dania – doskonale połączą się ze świeżym bazyliowym sosem. Spróbuj koniecznie, jeśli przepadasz za śródziemnomorską kuchnią!
Krok po kroku:
- Cukinię pokrój w słupki, obtocz w jajku, bułce tartej, panko i tartym grana padano – piecz ok. 20-25 minut.
- Kuskus zalej wrzątkiem i pozostaw do wchłonięcia.
- Przygotuj sałatkę z pomidorków i posiekaj bazylię do sosu.
- Łososia nasmaruj przyprawą i wyłóż do piekarnika w połowie pieczenia cukinii.
Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.
Alergeny: mleko, gluten.
Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja