Letnie risotto ze szparagami, piersią z kurczaka i chrupiącym boczkiem

20 min

Łatwy

20 min

Pyszne, kremowe risotto z sezonowymi szparagami to danie, do którego nie trzeba namawiać. Idealnie łączące się szparagi ze smakiem chrupiącego boczku w ulubionym wydaniu klasycznego risotto z ryżu arborio z czosnkiem i cebulką smażoną na maśle z tartym grana padano i dodatkiem piersi z kurczaka z patelni to przepyszny, ale też sycący posiłek!

Krok po kroku:

  1. Podsmaż boczek, a następnie kawałki piersi z kurczaka.
  2. Podsmaż cebulkę z czosnkiem, dodaj ryż, a następnie podlewaj bulionem.
  3. W międzyczasie opłucz, pokrój i dodaj do ryżu szparagi.
  4. Pod koniec zetrzyj grana padano i wymieszaj.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gorczyca, jaja.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka krojony w kostkę

350g

550g

Ryż arborio

150g

240g

Boczek wędzony

Szparagi

Cebula kostka

Bulion warzywny

Czosnek

Grana padano



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

461

Tłuszcze [g]

27

Węglowodany [g]

7

Białko [g]

50

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek z grubym dnem
Patelnia
Tarka

Potrzebujesz

Masło
Sól i pieprz