Kurczak w sosie mango-curry na mleczku kokosowym ze świeżym pomidorem, dymką, ryżem basmati i chlebkiem a’la naan

25min

Łatwy

25min

Aromatyczny i pachnący indyjskimi klimatami sos – z dodatkiem czerwonej pasty curry, śmietanki kokosowej i mango, które nada mu słodkawego charakteru. W tym przepisie znajdziesz także dobrze znane chlebki pita, które wystąpią w formie indyjskiego chlebka naan – z masłem i czosnkiem, idealne do wybrania z talerza ostatnich resztek pysznego sosu! Spróbuj koniecznie, bo wraz ze świeżym pomidorem z dymką oraz ryżem basmati stworzą pyszne obiadowe danie na indyjską nutę.Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Podsmaż mięso, a następnie czerwoną cebulę, czosnek i pastę curry.
  3. Mango zmiksuj i wraz z wodą i śmietanką kokosową dodaj na patelnię.
  4. Chlebek pita nasmaruj masłem i czosnkiem i podgrzej na patelni.
  5. Na koniec zagęść sos śmietaną i podawaj wraz z pomidorem i dymką.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z piersi kurczaka

Ryż basmati

Śmietanka kokosowa

Chlebek pita

Pasta red curry

Śmietana 18%

Mango konserwowe

Czerwona cebula

Pomidor



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

714

Tłuszcze [g]

30

Węglowodany [g]

65

Białko [g]

45

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Garnek na ryż
Duża patelnia
Patelnia na chlebki
Blender/malakser

Potrzebujesz

Masło
Olej