Kurczak parmigiana, czyli w kurczak po parmeńsku, to bardziej amerykańskie niż włoskie danie. Znajdziesz tu niecodzienne połączenie panierowanej piersi z kurczaka przykrytej pomidorowym sosem i zapieczone pod plastrami mozzarelli, które wraz z wyjątkowymi ziemniakami o równie obcobrzmiącej nazwie – hasselback, czyli nacinanymi połówkami ziemniaków łączących w sobie smak ziemniaczanych talarków i jednocześnie ziemniaków z ogniska – podkręconymi tartym grana padano i garstce rukoli ze świeżym ogórkiem stworzą przepyszne i soczyste obiadowe danie. Spróbuj koniecznie, a na pewno przypadnie Ci do gustu!
Krok po kroku:
- Ziemniaki natnij z wierzchu, skrop oliwą, obsyp tartym grana padano i piecz ok. 25 minut.
- Na patelni przygotuj sos – podsmaż czosnek, oregano, a następnie zredukuj pomidory.
- Kotlety obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na złoto, a następnie obłóż przygotowanym sosem oraz plastrami mozzarelli i przełóż do ziemniaków, by zapiec ser.
- Podawaj na rukoli wraz ze świeżym ogórkiem.
Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.
Alergeny: gluten, mleko.
Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja