Wygoda gotowania

Kurczak parmigiana z ziemniakami hasselback z tartym grana padano z rukolą i świeżym ogórkiem

35min

Łatwy

35min

Kurczak parmigiana, czyli w kurczak po parmeńsku, to bardziej amerykańskie niż włoskie danie. Znajdziesz tu niecodzienne połączenie panierowanej piersi z kurczaka przykrytej pomidorowym sosem i zapieczone pod plastrami mozzarelli, które wraz z wyjątkowymi ziemniakami o równie obcobrzmiącej nazwie – hasselback, czyli nacinanymi połówkami ziemniaków łączących w sobie smak ziemniaczanych talarków i jednocześnie ziemniaków z ogniska – podkręconymi tartym grana padano i garstce rukoli ze świeżym ogórkiem stworzą przepyszne i soczyste obiadowe danie. Spróbuj koniecznie, a na pewno przypadnie Ci do gustu!

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki natnij z wierzchu, skrop oliwą, obsyp tartym grana padano i piecz ok. 25 minut.
  2. Na patelni przygotuj sos – podsmaż czosnek, oregano, a następnie zredukuj pomidory.
  3. Kotlety obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na złoto, a następnie obłóż przygotowanym sosem oraz plastrami mozzarelli i przełóż do ziemniaków, by zapiec ser.
  4. Podawaj na rukoli wraz ze świeżym ogórkiem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Kotlety z piersi kurczaka

Ziemniaki

Pomidory w puszce

Rukola

Ogórek

Bułka tarta

Mozzarella

Grana padano

Czosnek

Oregano



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

538

Tłuszcze [g]

14

Węglowodany [g]

52

Białko [g]

53

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Oliwa
Sól i pieprz