Kotlety drobiowe z młodymi ziemniakami, kalafiorem w bułce tartej i pomidorami w śmietanie

25 min

Łatwy

25 min

Bardzo domowe danie, w którym odnajdziesz klasyczne obiadowe smaki lata. Znajdziesz tu panierowany kawałek kurczaka – w tej wersji wyjątkowo, filet z udka kurczaka, które doskonale odnajdzie się w roli obiadowego kotlecika – młode ziemniaki z koperkiem, ugotowanego kalafiora z bułką tartą oraz pachnącego malinowego pomidora ze szczypiorkiem i kleksem kwaśnej śmietany! Przepis na szybki i udany obiad w klasycznym letnim stylu!

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki opłucz i ugotuj.
  2. Ugotuj różyczki kalafiora.
  3. Na maśle podsmaż łyżkę bułki tartej i połącz z ugotowanym kalafiorem.
  4. Mięso rozbij, oprósz solą i pieprzem, obtocz w jajku i reszcie bułki tartej i usmaż na złoty kolor.
  5. Pomidora pokrój na mniejsze kawałki i podawaj ze śmietaną i szczypiorkiem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gluten, jaja.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z udka kurczaka w czosnku i słodkiej papryce

Młode ziemniaki

Kalafior różyczki

Pomidor malinowy

Bułka tarta

Śmietana 18%

Koperek

Dymka



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

Tłuszcze [g]

Węglowodany [g]

Białko [g]

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Patelnia
Garnek
Folia spożywcza
Tłuczek do mięsa

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Masło
Sól i pieprz