Kofty w chlebkach pita z ajvarem, sałatą rzymska i ogórkowo-pomidorową sałatką

25 min

Łatwy

25 min

Nowa odsłona Waszego ulubieńca, czyli chlebki pita ze świeżymi warzywami, pysznymi kotlecikami wołowymi i niezwykle aromatycznym ajvarem, dla przełamania – z serem typu feta. Szybkie w przygotowaniu, a nasyci każdego domownika (będą prosić o dokładkę!).

Krok po kroku:

  1. Mięso połącz z przyprawami, czosnkiem i imbirem. Uformuj kotleciki i smaż na oleju.
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki – ogórka, pomidora, dymkę i sałatę oraz cebulę.
  3. Na suchej patelni podgrzej chlebki pita.
  4. Do podania rozetnij chlebki na połówki i wysmaruj w środku ajvarem oraz wyłóż sałatą i kotlecikami. Pozostałe warzywa połącz i podawaj jako sałatkę.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mielona wołowina

300g

480g

Chlebki pita

Ajvar łagodny

Sałata rzymska

Ogórek

Pomidor

Czerwona cebula

Ser typu feta



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

656

Tłuszcze [g]

22

Węglowodany [g]

37

Białko [g]

42

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Patelnia na kofty
Patelnia na chlebki
Tarka

Potrzebujesz

Olej
Oliwa
Sól i pieprz