Jesienny bowl z serem Halloumi, żurawiną, miodowo-musztardowym dressingiem, cieciorką i pieczonymi batatami

25 min

Wege

Łatwy

25 min

Ten obiad to prawdziwa eksplozja smaków i super pomysł na odskocznię od mięsnych dań. Znajdziesz tu bazę w postaci ulubionej komosy ryżowej, a także pieczonych w wędzonej papryce batatów. Do tego, upieczona z jednym razem z batatami, cieciorka, która nabierze formy niemal prażonych orzeszków oraz jesienny finish w postaci plasterków jabłka, suszonej żurawiny i miodowo-musztardowego dressingu. O pożywność tego dania zadbaj podsmażone kosteczki Halloumi, które idealnie wpasują się w te smaki. Spróbuj koniecznie nawet, jeśli stawiasz tylko na mięsne obiady.

Krok po kroku:

  1. Bataty obtocz wraz z cieciorką w papryce wędzonej i piecz ok. 20-25 minut.
  2. Ugotuj komosę.
  3. Jabłko pokrój w plasterki, żurawinę namocz w gorącej wodzie, a ser Halloumi pokrój w kostkę i usmaż.
  4. Do podania przygotuj dressing z miodu, musztardy, oliwy i soku z cytryny i skrop nim całe danie.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, orzechy, gorczyca.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Ser Halloumi

Musztarda dijon

Miód

Bataty

Komosa ryżowa

Cieciorka konserwowa

Jabłko

Cytryna

Rukola

Żurawina

Papryka wędzona



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

868

Tłuszcze [g]

27

Węglowodany [g]

115

Białko [g]

39

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Garnek

Potrzebujesz

Olej
Oliwa
Sól i pieprz